TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN KORANG

...like a butterflyhappiness


is like a butterfly:

the more you chase it,

the more it will elude you,

but if you turn your

attention to other things,

it will come and sit softly

on your shoulder…

- thoreau


Bila aku terbaca ayat-ayat indah kat atas tu, dia buat aku terfikir: sebenarnya dalam kehidupan kita ni kita tak boleh nak terlalu sangat tumpukan segala perhatian dan tenaga kita juz untuk dapatkan sesuatu sebabnya bila kita terlalu mencuba, makin kita rasa payah nak dapatkannya. Kenapa? Sebab kita juz point kan pada satu titik iaitu nak juga dapatkan menda tu tanpa memikirkan perkara-perkara lain yang mungkin secara tak lansgung boleh membantu kita dalam memperolehi menda tu. Ye tak?


Kadang kala disebabkan penumpuan yang terlampau dan melampau kita pula terlupa n terabaikan menda lain kat sekeliling yang juga menyumbang ke arah kebahagiaan dalam hidup kita. Kita lupa makna kegembiraan yang sebenarnya. Kan?


Ringkasnya, kalau nak dapatkan bahagia ni, banyak menda dan cara yang kita boleh fikirkan; dan bukannya hanya dengan satu cara je. Mungkin apa yang kita nak kan sangat tu tetiba je datang kat kita. Tu lah orang selalu cakap, setiap sesuatu yang berlaku tu ada hikmah dan alasannya yang kadang-kadang kita sendiri tak nampak.


Apa yang penting ialah diakhirnya kita dapat kegembiraan tu dan boleh berkongsi dengan orang-orang kat sekeliling kita, dengan orang-orang yang kita sayangi, dengan kawan-kawan yang kita kasihi. So, semua orang akan gembira!
crawling back to the beginning...

No comments: