TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN KORANG

IMPIAN...teruskanlah melangkah...

Again, pasal IMPIAN!


Aku rasa korang semua, kita semua percaya n tahu yang setiap org , setiap manusia pasti ada impian memasing. Kan?


Macam tu jugak la korang dan aku, kita as manusia ada impian masing maisng yang pernah kita fikirkan suatu masa dulu. Yang bagusnya, sekurang-kurangnya kita ada impian untuk digapai, impian yang menjadi asas untuk merencanakan kehidupan. Ye tak?


Kebanyakan kita mengimpikan untuk ada banglo besar, memiliki kereta mewah model terkini, mempunyai wang yg banyak untuk melangsungkan kehidupan yang selesa serta untuk kegunaan kecemasan, beribadah, dan macam macam lagi.


Bahkan org yg hilang akal pon, at least pernah jugak ada impian untuk tido n makan, tak kira la macam mana yg dorang dapat. Kalau sedap n selesa, rezeki la nama.


Impian ni actually adalah fitrah semulajadi manusia. So, orang yang takde IMPIAN seumpama org yang telah mati akal dan jiwanya. Macam melangggar fitrah manusia plak yang mempunyai sifat antaranya seperti bernafsu, berkeinginan terhadap sesuatu.


So, agaknya macam mana la kita nak definasikan org yang takde impian ni? Menongkah hukum jasmani dan rohani insaniah? Boleh ke?


Then, tanpa impian, mampu ke kita nak mencapai sesuatu? Abis tu, layak ke kita sebagai org yang tak pernah mengimpikan apa apa nih berharap untuk menikmati kehidupan yang lebih selesa.


Impian itu ialah apa yang kita fikirkan, apa yang kita inginkan, so untuk menggapainya kita akan melakukan tindakan yang boleh buat kita capai impian tu.


We are responsible for what we choose to think n to do!


So, logiknya kalau kita tak fikir apa apa tentang IMPIAN then macam mana kita nak amik tindakan nak gapai impian kita tu, kan?


Hmmmm…. Tepuk dada tanya la akal waras kita. Jangan sesekali tanya selera, sebab selera manusia ni of coz mahukan yang mudah, mewah dan selesa tanpa apa apa usaha. Tak percaya, tengok je kat sekeliling kita.


Jadi, kepada diri aku dan kepada sahabat, if kita ada impian meh la kita sama sama cuba gapai impian kita tu, selagi kita ada kemahuan nak bermula, kita tak pernah terlambat. Apa yang penting, usaha. Usaha yang diperkuatkan dgn kemahuan, knowledge dan tindakan.


Peluang ada di mana mana, banyak peluang di depa kita. Buka mata n pandanglah luas luas.


Success isn’t a game of chance; it’s a matter of choice. Success is a choice!


Kurangkan berfikiran negative dan berpandangan negative terhadap peluang yang tersedia kat depan mata kita.


Take care of yourself in such a way that it will allow you to reach your dream; your goal.2 comments:

Anonymous said...

Hye... :-)

Every 1 of us mmg da ada impian since kecik lagikan..??? Mebbe..mula2 dl kita juz nk sumthin' yg kecik..then bila umor pun da meningkat sket ...impian kita pun da bertambah or mebbe da brubah sket..sesuai ngan peningkatan usia. Impikan sumthin' yg leh memberikan keselesaan...kegembiraan...dll.

Utk mencapainya kita x perlu la tergesa2 or force dri sdiri..step by step...juz aturkan langkah ke arah yg btoi & tepat then truskan...jgn sesekali menoleh kebelakang..

Tekadkan azam & semangat...tanpa keberanian impian x kan jadi kenyataan.
;-)

Day Dreamer said...

hi Ano,

yup! setiap org mmg ada impian since kecik lg, cuma apabila kita makin besar n tgk macam macam, fikir macam macam so bnyk antara impian tu tak diluahkn menjadi nyata.

banyak org kita, termsk i sendiri tak menulis 'master dreaming list' supaya step by step tu boleh diterjemah sebagai waktu bila kita akan capai impian kita. dan impian kita tu mestilah realistik dan boleh digapai.

Tun Dr M menulis impian untuk malaysia dan menghebahkn kepada rakyat tentang impian, target, goal, aim tu agar semua rakyat tahu apa mendanya dan bila sasarkn untuk capai semua. so, lahirlah WAWASAN 2020.

dan anda memang betul, TANPA KEBERANIAN IMPIAN TAKKAN JADI KENYATAAN.

tapi, keberanian perlu juga dgn usaha, pengetahuan dan sokongan baru ianya lebih berkesan.


:)