TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN KORANG

Papanicolau Smear & Kanser Serviks


Entri ringkas di hujung minggu. Just a pesanan kepada kawan-kawan, pelawat pelawat galeri ni, korang yang mana belum buat Papanicolau Smear atau PAP Smear tu aku cadangkan if ada masa pergilah buat kat mana mana klinik atau hospital. Bukannya apa, just sebagai langkah pencegahan dan pemantauan je.

Actually PAP Smear ni tidak terhad untuk perempuan saja, boleh untuk lelaki dan perempuan. PAP Smear ni sebenarnya satu ujian saringan untuk kenalpasti sebarang perubahan yang abnornal atau pelik pada serviks pompuan. Serviks adalah struktur berbonjol daripada uterus yang menampung bayi semasa dalam kandungan. Inilah bahagian uterus yang membuka kepada vagina. Serviks melalui perubahan semasa kitaran haid wanita dan semasa mengandung.

Nak explain panjang-panjang tak berapa pandai sangat la tapi since my beloved mom dah kena kanser ni, so why not aku tulis sumtin here dan korang leh baca & alert sket.

Kat sini adalah carta berapa kali korang harus pegi buat ujian PAP Smear tu. So, tengok lah mana yang bersesuaian.

Picture 1

Macam mana ujian saringan tu dibuat, senang je. Korang pegi jumpa doktor, nanti doktor akan cerita dan lakukan ujian tu. Hasil daripada ujian tu mungkin ditulis dalam istilah-istilah perubatan yang mungkin menakutkan korang. Antara istilah tu ialah

1 - Sel Skuamus Atipikal. Ini bermakna sel abnormal mungkin kelihatan semasa PAP Smear yang mungkin disebabkan oleh jangkitan. Sel-sel ini juga mungkin berkembang menjadi kanser.

2 - Displasia. Ini bermakna sel abnormal mungkin kelihatan semasa PAP Smear. Displasia bukannya kanser. Walau bagaimanapun, displasia mungkin, tapi tak semestinya berkembang menjadi kanser serviks.

Jadi untuk mengenal dengan lebih detail, bolehlah tanya doktor yang korang akan jumpa nanti. Jangan nak malu atau segan even yang nak buat pemeriksaan tu doktor lelaki pon, tapi elok minta doktor pompuan jugalah yang buat pemeriksaan.

Now, info secara ringkas berkaitan kanser serviks atau barah pangkal rahim.

Picture 2

Kanser Servik merupakan barah yang kedua paling tinggi kejadiannya di kalangan wanita di Malaysia. Punca terjadinya prakanser dan kanser servik adalah disebabkan oleh jangkitan virus yang dinamakan Human Papilloma Virus ( HPV ). Kajian menunjukkan 99.7% daripada kanser servik mempunyai kaitan secara langsung dengan virus HPV ini. Terdapat lebih 100 jenis virus HPV dan ianya boleh dibahagikan kepada virus HPV berisiko rendah yang menyebabkan kutil atau wart dan virus HPV berisiko tinggi yang berkait rapat dengan prakanser dan kanser. Virus ini berkeupayaan untuk memasuki sel permukaan servik dan melepaskan DNA mereka untuk bercantum dengan DNA sel permukaan servik dan seterusnya terjadi pembiakan sel-sel di luar kawalan.

Wanita yang kerap bertukar-tukar pasangan berdepan risiko lebih tinggi mendapat kanser serviks yang disebabkan jangkitan virus Human Papilloma (HPV) yang hanya tersebar melalui hubungan seks. Selain itu, kanser serviks boleh disebabkan hubungan seks pada usia terlalu muda dan tabiat merokok.

Sejenis vaksin HPV telah dicipta oleh saintis yang berupaya untuk mencegah jangkitan terhadap virus HPV. Vaksin HPV yang dinamakan Gardasil dan Cervarix telah diluluskan oleh ‘Federation of Drug Administration’ ( FDA dan ratusan negara di seluruh dunia telah meluluskan penggunaan vaksin ini termasuk Malaysia. Vaksin ini perlu diberi sebanyak 3 kali dalam masa 6 bulan kepada wanita seawal usia 9-26 tahun. Suntikan vaksin ini akan meransang sistem pertahanan badan untuk menghasilkan antibodi terhadap virus HPV yang terkandung dalam vaksin tersebut.

Pada tahun 2003, Daftar Kanser kebangsaan melaporkan bahawa kadar kasar kejadian barah pangkal rahim di Malaysia ialah 16.5 wanita dalam setiap 100,000 penduduk. Penyakit ini merangkumi 12.9 peratus barah yang dihidapi wanita.

Ini bermakna lebih 1,300 wanita didiagnosis menghidapi kanser serviks dan lebih 750 wanita mati akibat penyakit ini setiap hari.

Secara amnya wanita perlu menjalani tiga jenis pemeriksaan iaitu ujian kanser payu dara, ultra sound dan PAP Smear sekurang-kurangnya dua tahun sekali.

Barah pangkal rahim mengambil masa bertahun-tahun untuk berkembang. Sebelum barah pangkal rahim berkembang, perubahan awal berlaku di dalam sel pada permukaan pangkal rahim. Ini disebut peringkat pra-kanser.

Apakah Tanda-Tanda Gejala Barah Pangkal Rahim?

  1. Lelehan faraj yang berair dan berbau busuk.
  2. Rasa sakit semasa melakukan perhubungan seks.
  3. Perdarahan pada faraj antara haid atau selepas perhubungan seks.
  4. Sebarang perdarahan pada faraj selepas putus haid.

So, cukup la kot setakat tu. Harap korang, kawan kawan aku nih tolonglah pergi buat ujian tu. Ujian untuk kanser pangkal rahim dan jugak kanser payudara. Ikut nasihat doktor dan amik suntikan vaksin jika perlu.






4 comments:

Anonymous said...

Yup.. setiap pompuan kena jalani ujian ni. Tak sakit pun.

Day Dreamer said...

thanks ano,

menda camni kena dihebahkan. jgn biar dah sakit baru nak tau yg ujian tu rupanya tak sakit pon. if dulu buat mungkin rini tak macam ni.

again, tq ano. =)

ana.izzty said...

thanks for info...

Day Dreamer said...

ana.izzty

u r welcome!