TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN KORANG

redho vs kesalan?"Hang pernah dak ada apa apa yang hang tak redho dalam hidup hang?"

" Ermmm..tak sure, tak sure samada menda itu satu kekesalan atau satu yang aku tak redho. Tapi rasanya menda tu kekesalan kot."


Teringat soklan sorang kawan yang lebih kurang macam tu lah bunyinya dan macam tulah jawapannya yang leh diberikan. Tapi yang pastinya takda satu menda pon yang aku tidak redho yang berlaku ke atas diri aku, semua tu ketentuan tuhan, semua tu takdir tuhan, aku redho!

Cuma yang pasti di dalam redho itu ada kekesalan. Kesal dengan apa yang telah terjadi, kesal dengan keputusan waktu tu. Kita selalu cakap, kalaulah dapat ku putarkan masa dan kembali ke zaman sekolah, sure aku akan belajar sungguh sungguh, dan menggapai apa yang terbaik untuk hidup aku.

Seketika bila teringatkan soalan tu aku terfikir bahawa aku dah menemui jawapan untuk persoalan tu. Aku redho dengan ketentuan tuhan yang ditakdirkan dan ditentukan ke atas diri aku, cuma aku kesal kerana aku tidak melakukan sesuatu tu dengan lebih baik atau lebih terbaik dan sedaya upaya aku.

Yup! Bukan tidak redho, tetapi yang ada sebenarnya adalah kekesalan. Pasti!


Apakah redho itu sebenarnya?

Redha menurut Ibn Rajab alHanbali (w. 774H), Ridha ialah suatu perasaan yg berlawanan dgn hawa nafsunya. Cth, bila dia ditimpa musibah, dia menerima penderitaan walaupun bertentangan dgn hawa nafsunya.

Redha menurut Prof Hasbi asSiddiqi ialah ridha akan qadha (ketentuan Allah) dgn tabah dan lapang dada. Berdo'a dan dari lari dari sesuatu waba' dan bencana itu bukan bermakna tidak ridha (al_Islam jld 1). Dr Qardhawi pula Ridha adalah buah iman kepada taqdir (ketentuan
Allah) dan qana'ah (merasa cukup) dgn rezki yg Dia berikan. (alIman bil Qadr).

http://fosilmitra.blogspot.com/2009/07/maksud-redha-dan-munajat.htmlNo comments: